Alla inlägg den 16 juli 2008

Av Jenny - 16 juli 2008 18:40


Läste idag på expressen.se att de troligen har skett ett nytt Osmo Vallo-fall. Ifall ni inte kommer ihåg eller har nån aning om va jag pratar om så ska jag här berätta lite kort.


Den 30 maj 1995 avled Osmo Vallo efter ett våldsamt polisingripande. Vittnen berättade att de hade hört hur ben knäcktes då en polisman stampade på Vallo när han låg på marken.

De krävdes tre obduktioner för att fastställa dödsorsaken. I den första påstod rättsläkarna att Vallo hade dött utav den psykiska påfrestningen att bli anhållen. Detta kallas för "Exciterat delirium". Vid den andra upptäcktes omfattande revbensfrakturer och vid den sista kunde man så bekräfta att dessa frakturer va orsaken till Osmo Vallos död. De båda poliserna dömdes till dagsböter för vållande till kroppskada efter som en av polishundarna hade bitit Vallo vid grpandet.


I det här nya fallet greps en ung kille på 24 av polisen utanför en festlokal i Gamlestaden lördagen den 19 april i år. Några vittnen säger att 24-åringen hade satt sej till motvärn, vilket resulterade i att polisen satte handfängsel på honom innan han sattes i bilen.

24-åringen kördes inte till häktet efter gripandet utan istället till Sahlgrenska där han efter en vecka i koma avled.

Nu försöker brodern till 24-åringen få rättsida på vad som hände där i polisbilen. Brodern har dessutom polisanmält omhändertagandet av sin bror.


De här kan mycket väl vara ett nytt Osmo Vallo-fall. De tyckr iaf jag.

Ni kan läsa artikeln här och bedöma själva va ni tycker.

Av Jenny - 16 juli 2008 15:03


Läste nyss om mordet på 16-åriga Norba som knivhöggs på öppen gata i Södertälje av en psykisksjuk man. Mannen ska ha kontaktat sin vårdare och bett om hjälp, men han fick ingen. Och sen 30 minuter senare hade han mördat flickan med en morakniv. Han ska tycligen också ha nämnt för sin vårdare att han skulle döda en flicka, men vårdaren tog honom inte på allvar.


De här mordet kunde kanske ha förhindrats om den psykisktsjuke mannen hade fått hjälp. 


Va e de för ett samhälle vi har? Dom som ber om hjälp får ingen. Oavsett om det gälller psykvården eller den vanliga. De måste ske en ändring, för så här kan vi inte ha de!

Ovido - Quiz & Flashcards